aproape invizibil

Oameni invizibili exista doar în filme de ficțiune

STOP DISCRIMINĂRII!

13881_468493916555591_1999103422_n

Din cauza discriminării care aduce cu sine marginalizarea și segregarea anumitor categorii de indivizi vizați de astfel de practici, societatea actuală perpetuează inegalitatea în drepturi a oamenilor, judecandu-i și condamnându-i pe cei cărora nu le acordă nici macar șansa de a putea să ducă un trai decent.

Dizabilitatea este doar o chestiune de percepție. Fiecare om poate face anumite lucruri pe care alții nu le pot face…

Discriminarea persoanelor cu diferite handicapuri se poate manifesta în mod direct prin:
limitarea sanselor egale de a participa la viața publică;
limitarea posibilităților de a avea o viată socială obișnuită;
imposibiliatatea de a se angaja și a-și caștiga existența;
imposibilitatea de a avea acces la anumite instituții sau utilități care intervin in viața de zi cu zi.

Mai dureroasă însă, este acea discriminare subtilă, pe care majoritatea oamenilor care nu suferă de nici un handicap nu o constientizează, ci dimpotrivă o generează și o perpetuează prin standardele si normele pe care direct/indirect sau intenționat/neintenționat le impun asupra tuturor celorlalți. O asemenea discriminare se regasește spre exemplu in „etichetele” atribuite acestor persoane. Termenii folositi pentru a le identifica nevoile sunt în sine disciminatorii deoarece de exemplu prin insăși termenul de „dizabiliatate”, analizat etimologic, li se neagă absolut orice fel de abilitate. Aceasta falsă negare are un impact deosebit asupra identității și demnității individului.

O altă terminologie interpretabilă este cea a „handicapului”, o persoană nu poate fi în sine „handicapată”. Handicapul nu este altceva decât o stare consecutivă deficienței cu care persoana s-a născut sau pe care a dobândit-o. Societatea naște „handicapul” prin normele impuse, norme construite de o majoritate care dictează o anumită stare de „normalitate”.

Negarea anumitor drepturi fundamentale cum ar fi dreptul la o educație adaptată în funcție de „diferitele abilități”, accesul la o ingrijire medicală adecvată, posibilitatea de a invața o meserie in concordanță cu abilitațile individuale și posibilitatea de a-și caștiga propria existentă, dreptul de a iși exprima sexualitatea, etc. Toate aceste aspecte reprezintă acte discriminatorii, iar privite in ansamblu au un impact deosebit asupra individului si dezvoltării sale armonioase.

Persoanele cu dizabilitati sunt excluse de la viata socială (plimbandu-se doar intre locuință si instituții specializate), fiindu-le adesea ingrădit dreptul de a intra în contact cu un mediu care i-ar putea face să simtă realitatea care îi înconjoară. Pentru subiecții dizabilității, barierele sunt exterioare, au caracter mecanic, tehnologic sau administrativ. Independența specifică in plan social înseamnă, pentru acești oameni, rampe si alte mijloace de acces și de deplasare pe care le înțelege toata lumea pentru că, dacă nu sunt vizibile, pot deveni vizualizabile. Dar, peste toate acestea, e nevoie de servicii specifice, de organizare, de educație adecvată, de profesionalizare onorantă si onorabilă, de amenajarea unor locuri de munca și, mai cu seamă, de recunoașterea de către autoritatea publică a adevarului îngrădirii sociale a libertății unui important număr de cetățeni și purcesul la decizia politică reparatoare în spiritul imperativ al drepturilor omului.

Numai că lumea e în așa fel făcută incât, prin adancul și pe fața ei, luneca unele dizabilități și disfuncții omenești, care se văd și altele, care nu se văd. Odată cu acestea mai de pe urmă, sunt afectate conștiința, spiritul… Loviturile i le cară omului deficiențele mintale și cele psihice. Iar aici, precumpanitor, nu se cade sa mai vină vorba despre libertate, ci despre handicap. In acest context, nu este de mirare faptul că persoanele cu handicap sunt foarte puțin vizibile in societate, neavând susținere pentru a-și putea dezvolta atitudinea civică și pentru a putea participa în diferite moduri la luarea anumitor decizii care le influentează prezentul și viitorul.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la Aprilie 22, 2013 de .
%d blogeri au apreciat asta: