aproape invizibil

Oameni invizibili exista doar în filme de ficțiune

Animale care vindecă.

156566_468039496601033_7118452_n

 

Pentru că suntem părinţii unui copil cu dizabilităţi, căutăm în fiecare zi noi metode de terapie care să o ajute pe fetiţa noastră. Un tip de terapie despre care ştim că dă rezultate bune, iar în unele cazuri chiar spectaculoase, este zooterapia sau terapia cu animale.

Ce este zooterapia?

Zooterapia constă în intervenţii terapeutice cu ajutorul sau în prezenţa animalelor, efectuate asupra pacienţilor care suferă de dizabilităţi la nivel locomotor, neurologic sau psihologic. Scopul constă în menţinerea sau ameliorarea stării de sănătate a pacienţilor. Istoria acestui tip de terapie începe în mod oficial în anii ’50 în secolul trecut, însă beneficiile unui animal de companie în preajma bolnavilor au fost observate încă din Antichitate.

Ce animale se folosesc?

În cazul bolilor psihice, neurologice sau chiar fizice s-a demonstrat că nu este importantă rasa sau specia animalului, ci prezenţa sa în viaţa pacientului. Florence Nightingale însăşi, precursoarea serviciului medical modern, avea în spital o broască ţestoasă, susţinând că prezenţa unui animal aduce alinare bolnavilor. (Florence Nightingale a trăit între 1820 şi 1910, a fost asistentă medicală şi scriitoare şi a pus bazele sistemului medical englezesc.) Câinii, pisicile, caii, delfinii, porcuşorii de guinea, păsările sau chiar un acvariu cu peşti pot ameliora starea de sănătate a unui pacient cu diverse afecţiuni. Prin dragostea pe care o oferă în mod necondiţionat şi pentru că au nevoie de îngrijirile stăpânului, animalele de companie îmbunătăţesc starea emoţională a bolnavului.

Hipoterapia

Este un tip de terapie care foloseşte caii, poneii sau chiar măgăruşii. Hipoterapia înseamnă folosirea acestor animale în activităţi cu scopuri terapeutice, respectând indicaţiile şi recomandările medicului. Terapia cu ajutorul cailor implică aşezarea copilului pe cal şi răspunsul acestuia la cele trei mişcări de legănare ale calului, aşa cum aflăm de pe site-ul asociaţiei Hip Tep. Deşi în Europa terapia asistată de cai se practică încă din 1960, în România ea a apărut de curând, dezvoltându-se rapid. Găsim centre de hipoterapie în Cluj, Alba, Deva sau Târgu Mureş.

În strânsă legătură cu hipoterapia este şi terapia cu măgăruşi (onoterapia), practicată în comună Voluntari, din judeţul Ilfov, de către voluntarii de la Asociaţia Don Orione.

Cunoscută de multă vreme în ţări precum Anglia şi Franţa, terapia asistată de măgari prezintă avantaje atât la nivel fizic, cât şi la nivel emoţional. Copiii cu autism, sindrom Down, suferinzi de paraplegie/tetraplegie căreia i se asociază retard psihic, precum şi alte tipuri de dizabilităţi pot beneficia în cadrul centrului de terapie ghidată de un specialist.

Avantaje:

Este o muncă de echipă la care participă: instructorul de echitaţie, logopedul, kinetoterapeutul, medicul;
Îmbunătăţeşte echilibrul, coordonarea şi planificarea motrică;
Reflexele devin mai rapide;
Fortifică musculatura;
Ajuta la relaxarea musculaturii spastice;
Creşte încrederea în sine;
Îmbunătăţeşte respiraţia şi circulaţia sanguină şi limfatică;
Mobilitate crescută a articulaţiilor;
Îmbunătăţeşte apetitul;
Creşterea atenţiei şi conştientizării propriei existente şi a mediului înconjurător (benefică în cazul copiilor cu autism);

Afecţiuni cărora li se adresează

Autism;
Hidrocefalie;
Sechele de poliomielita;
Sindrom Down;
Spina Bifida;
Traumatisme cranio-cerebrale;
Distrofie musculară;
Luxaţie congenitală de şold;
Epilepsie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la aprilie 22, 2013 de .
%d blogeri au apreciat asta: