aproape invizibil

Oameni invizibili exista doar în filme de ficțiune

Copiii sănătoși ai familiilor de surdo-muți duc o viață normală

483437_468819763189673_635364308_n

În cazul familiilor cu membri surdo-muți, cel mai adesea este intâlnita situația în care copiii se confruntă cu acest handicap auditiv, iar părinții sunt normali. Destul de rar se identifică și imprejurarea inversă, când părinți surdo-muți (din naștere sau de la vârste fragede) au urmași cu auz normal și care nu se confruntă cu probleme de vorbire. De precizat că există surdități genetice, care se transmit in proporții variabile, dar și surdități ce nu afectează urmașii celor care suferă de o asemenea afecțiune. Ce regim de viată familială și socială are un copil clinic sănătos care se naște și crește într-o familie de surdo-muți?

Cât mai mulți aduțti auditori în preajma lor
„în primul rând copilul trebuie testat dacă aude sau nu bine. Dacă se dovedește că este auzitor, problema se pune ca și pentru un copil dintr-o familie normală. Aceeași va fi si colectivitatea în care acest copil se va integra. Este total greșit ca el sa urmeze cursurile unei scoli speciale”, ne precizeaza medicul ORL-foniatrie Ioana Alexandra Popescu. Inainte de cuvinte, in lumea nou-nascutului există sunetele. Mai mult, în jurul vârstei de un an, copiii nu mai pot depista sunetele ce nu aparțin limbii materne. Când ajunge să transforme sunetele în cuvinte, se poate observa că cel mic va invăța mai repede să vorbeasca dacă a auzit mai multe cuvinte. Cum parcurg aceste trepte copiii din familiile de surdo-muți? „Imitand părintii, există riscul însușirii unui limbaj neconform. Astfel, intensitatea, timbrul și înălțimea sunetului pot să nu fie la cote normale”, adaugă medicul specialist ORL-foniatrie. Pentru a nu se ajunge într-o asemenea situație, se acordă o atenție deosebită fiecărei etape din viața copilului. „Pe lângă părinti, este esențial ca acești copii să aiba în preajmă adulti auditori. Este important să li se vorbească, dar și să li se explice cuvintele. De la părinți ei îsi vor insusi limbajul mimico-gesticular și astfel pot comunica cu ei”, ne spune Bianca Mitu, profesor itinerant in cadrul Centrului de Recuperare si Integrare Psihopedagogica a Deficienților Senzoriali.

„Părinții noștri sunt extraordinari”

Copiii care provin din familii de surdo-muți pot manifesta o anume sensibilitate emoțională. Pe de o parte, societatea care nu abdică de la principii invechite manifestă câteodată tendința de a-i cataloga ca fiind altfel decat ceilalți. Pe de altă parte, familiile acestora, în scopul de a-i proteja de eventuale presiuni, vor să-i indrume pe copii catre o formă de invătământ special. „Nicidecum nu e cazul sa se apeleze la astfel de soluții. Acești copii urmează cursurile învătământului obișnuit. Un rol deosebit îl are și cadrul didactic când integrarea și adaptarea lor ridică anumite probleme. Contează foarte mult si temperamentul copilului, iar dacă acesta simte nevoia să discute despre situația sa din familie, trebuie vorbit cu el pe aceasta temă”, completează profesorul Bianca Mitu. Dana Simionescu este unul dintre cei doi copii ai unei familii în care ambii părinții sunt surdo-muți. „Eu și sora mea am avut și avem o viata normală și sănatoasă. Mama ne-a invățat să vorbim. Cu ambii părinti comunicăm vorbind si nu printr-un limbaj al semnelor. Am fost date la școli obișnuite (actualmente amandouă surorile sunt studente n.r.) și nu ne-am confruntat cu o atitudine atipică din partea colegilor. Oricum, noi suntem foarte mulțumite de părintii noștri, care sunt extraordinari”, afirma tânăra.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la Aprilie 22, 2013 de .
%d blogeri au apreciat asta: