aproape invizibil

Oameni invizibili exista doar în filme de ficțiune

Ben Underwood, baiatul orb care vedea prin sunete.

11794_471903986214584_1467976619_n

Ben Underwood s-a nascut in Riverside California pe 26 ianuarie 1992 si părea un copil perfect sănătos. La un moment dat, mama lui, Aquanetta, a observat că unul dintre ochii lui Ben pare să aibă o strălucire ciudată, apoi și celălat. La vârsta de doi ani avea să fie diagnosticat cu retnoblastomă bilaterală: cancer la ambii ochi.
Dupa a doua lună de chemoterapie, ochiul lui drept a fost scos si au urmat alte opt luni de chemo si șase saptămâni de radiații în speranța că îl vor putea salva pe al doilea.
Sfatuită de soția pastorului ei, mama lui Ben a incercat sa nu-l lase să simtă cât de frică îi e să nu-și vadă fiul mort. Cand copilul și-a revenit după operație și i-a spus că nu mai vede nimic, Aquanetta i-a luat mâinile și i le-a pus pe fața: Ben, poți să vezi! Cu mainile. Mă poți vedea cu nasul. Miroase-mă. Nu-ti mai poți folosi ochii, însă ai mâini, nas, urechi. Cert este că, de atunci Ben a inceput sa vadă.
Familia a insemnat enorm în procesul vindecării lui Ben. Fratele lui, Darius l-a invățat să-și gasească hainele și șa-și puna corect ciorapii. Isaiah, mezinul familiei, îi descria intotdeauna imprejurimile. Mama lui îl lua peste tot cu ea. ca sa fie sigură că nu-l pierde, îl ruga să-și țină mana în buzunarul ei de la spate.
La scurta vreme, Ben a inceput sa joace jocuri video, sa meargă pe bicicletăă, să patineze, sa se cațere în copaci… Ca orice puști de vârsta lui. Mama lui l-a invațat să auda tot ce-l inconjură: strada, trotuarul, obiectele nemișcate din casă, ecoul pe care-l povocau.

Când medicul a venit intr-o bună și l-a văzut pe Ben jucându-se pe calculator a fost uimit. Când a aflat și că merge pe bicicletă, că se dă cu patinele, că merge pe scuter, i-a spus Aquanettei ca trebuie sa le povestască despre Ben și altor părinți. Baiatul avea în curând să devină celebru, grație mass-media. A aparut și în emisiunea lui Oprah, a fost invitat în Japonia, a fost subiectul unui documentar pentru The Learning Channel in 2007… A devenit un model pentru ceilalți.


În clasa a 4-a a inceput să scrie un roman SF. Bâtea 60 de cuvinte pe minut pe o tastatură obișnuită. Își dorea să inventeze jocuri video. A inceput să invețe japoneza, pentru că acolo iși dorea să urmeze liceul.
Când auzea pe cineva spunând despre altcineva că e urât sau ceva de rau, obisnuia să spună: “Asta e în neregulă cu cei care văd: toți vă uitați unii la alții și vedeți doar ceea ce vreți să vedeți”.
Ben avea să moară pe 19 ianuarie 2009, la vârsta de 16 ani. A fost răpus de același cancer care i-a luat mai întâi vederea, însă viața lui ramane o sursă de inspirație. Baiatul care vedea grație sunetelor (ecolocatie ”1) a impresionat o lume intreagă.

”1. Ecolocația este abilitatea de a simți obiectele auzindu-le ecourile. Este similară cu sonarul și cu abilitatea ecolocației pe care au au delfinii sau liliecii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la aprilie 24, 2013 de .
%d blogeri au apreciat asta: